counter on tumblr
IWannaRun78: Trailrunning op de Veluwe

zaterdag 31 december 2011

Trailrunning op de VeluweHet jaar 2011 dient in stijl te worden afgesloten, ik besluit om af te reizen naar Veluwe om daar een groot gedeelte te gaan doen van de Veluwezoom trail. Deze wordt eind juni wordt deze georganiseerd, maar ik zat toen in Tromso voor een marathon. Ik ga vandaag rond de 30km lopen. Trailschoentjes en drinkrugzak zijn mee.

Het heeft vannacht goed geregend, dus het beloofd een nat parkoers te worden. De auto wordt geparkeerd bij Rheden bij Natuurmonumenten, vanaf daar is het een kleine kilometer naar het parcours. Het bos begint meteen al mooi, en het is idd nat, ik probeer netjes de modderplassen te ontwijken.

De modderhelling
Zo alleen lopend door de bossen is het een goed moment om na te denken over 2011 op hardloopgebied. Het was een mooi jaar, ik had een doel gesteld van 12 marathons, maar dat ging me  wel erg makkelijk af, het werden er 19.

Na vier kilometer sta ik opeens toch wel bij een steile helling, veel modder en wel erg steil. Toch maar rustig naar beneden, oeps, ik glij, en glij en ben wel opeens wel heel snel beneden. Ik krabbel een beetje beduusd op, handen vol modder. Gelukkig heb ik een liter water bij me, en kan op die manier mijn handen schoonspoelen. Daar ga ik weer.

Dit doet me denken aan mijn trailavonturen dit jaar in Denemarken, maar ook bij de Teutolauf, de UHT en Diever waar het altijd zwaar was, maar wat is het mooi om zo in de natuur te kunnen hardlopen.

Ver weg hoor ik overal vuurwerk knallen, maar in het bos ben ik alleen, met veel bomen om mij heen, wat is het toch genieten op dit soort momenten. Al snel kom ik terecht op de heide. Daar is het echt nat. Soms lukt het me om droge plekjes te vinden. Maar de schoenen en sokken worden echt goed nat.

Einde moet ik ergens links, maar ik sta oog in oog met een rund, met grote hoorns. Hij staat precies midden op het pad. hmmm.....ik voel me erg een stedeling. We doen een spelletje wie het eerst met de ogen knippert. Ik verlies. Ik negeer hem, en hoop dat ie wegloopt, het rund vind het wel grappig en blijft gewoon staan. Potver...ik besluit dat ik maar terug ga en een andere stuk route neem. Dat wordt een ruiterpad, met alleen maar modder, ook wel leuk.

Water op de heide
Al snel sta ik weer op de goede route, en de route gaat weer langs mooie stukjes Veluwe. Soms snap ik even niet waar de trail loopt, maar vaak lukt het me om het toch te vinden.

Het zoeken naar de weg, dat was ook zo mooi bij de Monnikentocht, dat was 50 km genieten door het Groningise landschap. Dat was 1 van de 3 ultra's dit jaar, waar ik bij de 50 van Assen een mooie PR liep. Ook liep ik een mooie PR bij de dam-tot-damloop, tussen alle snelle jongens.

Ik zie dat ik de originele startlocatie nader, zodra ik er ben, begin het meteen weer met goede heuveltjes en weer mooie natuur. De pit is er ondertussen, na 25km wel een beetje uit, maar we gaan gewoon door. Langzaam nader ik het plaatsje Dieren, het wordt weer wat drukker in het bos. Maar ik mag weer ergens naar rechts, en dan is een wel een super mooi stuk. Het pad loopt tussen twee heuvels door, met overal grote bomen. Leuke van die heuvels is dat ze allemaal water afvoeren, naar beneden, en wie loopt daar? Ikke! Modderstampend ga ik weer verder.
Het beest...

Al die modder is wat anders dan de hitte bij de verschillende wedstrijden dit jaar, wat was het soms bloedheet. Monnikkentocht en de marathon van Zeeland voerde toch wel de lijst aan dit jaar.

En daar bij de 32km raak ik het spoor compleet bijster. Niet zo gek, ik zit weer in de bebouwing, bij een bezoekerscentrum. Ik snap er echt niks van, maar vind het wel prima. Ik volg de asfaltweg naar beneden, maar zie jaloers toe hoe mooi de natuur aan de linkerkant is.....

Asfalt is ook wel even lekker, binnenkort maar weer is een wedstrijdje lopen bij SV Friesland, mijn clubje. Daar heb ik afgelopen jaar ook redelijk wat wedstrijdjes meegepikt.


Ongemerkt gaan mijn gedachten naar al die keren dit jaar dat ik er bijna was op de marathon, hoe zwaar het is, maar hoe gelukkig je bent met je tijd, vooral de Berenloop en Leiden, en Meerssen komen bovendrijven, goed gelopen met mooie tijden.


Aan mijn rechterkant zie ik een heuvel met een pad, volgens mij moet ik die hebben om terug te komen naar de auto.....en ja...daar staat de auto weer. 34Km gelopen, met redelijk wat hoogtemeters op een blubberig parcours. Het was zeker niet de makkelijkste training dit jaar, maar wel de mooiste.

Ja, het was een mooi hardloopjaar! Veel leuke mensen ontmoet via twitter en in real life, en vooral genoten van het kunnen lopen wanneer ik wilde. Ik heb geen 1 keer een loopje moeten laten schieten om dat mijn trainer het niet toestond, of omdat het niet in mijn schema paste. Dat bevalt op dit moment prima, lekker free-wheelen en genieten.


2012? Het echte duurwerk roept, wellicht de 6 uur van Stein, verder weet ik het nog niet precies, wat ik wel weet is dat 2012 eea goed gaat veranderen, begin mei is Sabrina uitgerekend van een nieuw hardlopertje... :-)


1 van de vele voetafdrukken van 2011
Einde van 2011!7 opmerkingen:

 1. Een mooie manier om een mooi jaar af te sluiten. Beste wensen voor het nieuwe jaar!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooi!
  En nu inspireer jij mij. Ik ga morgen het nieuwe jaar direct goed beginnen met een rondje van 16 km op de Veluwe!
  Op naar een mooi loopjaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Een super mooie trail als afsluiting. Wens je een gezond en mooi loopjaar. Plannen genoeg zo te lezen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Weer een leuk verslag! De beste wensen! Dat je maar weer een sportief 2012 mag hebben. En vele mooie loopjes met je zoon :)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mooie afsluiting van je loopjaar Thierry!
  De beste wensen voor 2012 en dat we elkaar maar vaak tegen mogen komen bij de diverse loopjes.
  Groeten Herman

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Het kan nog net, dus de allerbeste wensen voor een sportief en gezond 2012. Een mooi voortuizicht in mei.
  Je hebt het succesvolle jaar gepast in een mooie omgeving afgesloten. Op naar nog mooiere resultaten, ontmoetingen en omgevingen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een heerlijke manier om het jaar 2011 te overdenken, helemaal alleen (op rund na;-)). Dit is ook een mooie route, leuk om te lopen als ik weer eens in de buurt ben van de Veluwe. Was een mooi loopjaar, 2012 wordt nog mooier met een kleintje erbij. Wens jullie een mooi, gezond en sportief 2012 toe.

  BeantwoordenVerwijderen