counter on tumblr
IWannaRun78: Open trail klassement Utrechtse Heuvelrug

zondag 27 november 2011

Open trail klassement Utrechtse Heuvelrug

Tevens de test van de Inov-8 Drinkrugzak Race Pro.Via twitter lees ik veel verhalen over de Open trail klassement Utrechtse Heuvelrug. Dit is een klassement waar iedereen op ieder willekeurig moment aan mee kan doen. Je maakt een foto van de stationsklok in Driebergen, je rent naar Rhenen, en maakt weer een foto. Zodoende ontstaat er een uitslag van deelnemers met hun eindtijd.

De trail is uitgezet, en wordt georganiseerd door, de website www.mudsweattrails.nl. Daar vind je de spelregels, uitgebreide routebeschrijving en de route in GPX-formaat.

Er was nog maar één probleem, er is geen verzorging. Maar dat probleem is snel opgelost, ik krijg voor mijn verjaardag de Inov-8 Drinkrugzak Race Pro. Deze heeft een drinkzak voor 2 liter. De keuze was op deze rugzak gevallen omdat er nog genoeg ruimte is om andere dingen mee te nemen, en omdat de zwaarte van de waterzak op de heupen rust. Tevens heb je daardoor meteen twee zakjes op de heupen waar je je mobieltje in kan stoppen en nog wat spulletjes.

UHT route


De route is bestudeerd, de rugzak is aanwezig, dus ik kan gaan. Het klassement sluit op 1 december, op nog mee te willen doen heb ik alleen in het weekend van de 26-11 november de tijd hiervoor. Hotel wordt geboekt, en zaterdag gaat het gebeuren. 

11:06:42
In de ochtend wordt de rugzak gevuld met 1.5 liter water, fles cola, een mars, mobiel, fotocamera, en de route die ik ook nog op papier meeneem. Trailschoentjes zitten goed. De auto staat in Rhenen, de trein wordt gepakt naar Driebergen, en dan is het 11:06:42. De start van mijn individuele race. Doel zal toch wel 3 uur moeten zijn.
De route
Al snel is het fietspad gevonden, en dan merk ik dat ik toch iets fouts heb gedaan. het rondje lopen met een lege rugzak in de huiskamer is toch iets anders dan rond te hollen met een gevulde rugzak. Maar ja, de tijd loopt door, dus ik poog mijn rugzak goed af te stellen. Na een paar minuten denken en trekken aan verschillende verstel mogelijkheden heb ik de ideale afstelling gevonden.Meteen gaat de route door het bos, na vier kilometer wordt ik afgeleid door een mooie zandverstuiving. Garmin begint te piepen dat ik van de koers af ben, waar moet ik dan heen. Ik blijk over,langs, de zandvlakte te moeten gaan, kijk, dat is het mooie werk.
Op de zandvlakte

Daarna komt er toch echt een trail avontuur. Ik ga onder de snelweg door, en moet meteen naar boven. Daar is wel een trappetje, maar daarvoor liggen allemaal stukken vangrail. Wat zal de bedoeling zijn? Ik klim er maar overheen en klauter omhoog. Mijn Garmin geeft aan dat ik goed zit, mooi! Het bos roept en ik loop mooie stukken, soms wat kleine paadjes, leuk.

En weer een paar kilometer later moet er een veld overgestoken worden, uitzicht is fijn, de bosrand ligt mooi in de zon.

Het veld wat moet worden overgestoken

De route blijft in het bos, het lopen gaat prima, de rugzak zit goed, ik heb totaal geen last van de lading op mijn rug. Ik besef me ondertussen wel dat ik genoeg vocht bij me hebt om de marathon twee keer te kunnen lopen. Het drinken gaat prima intuïtief.

Ondertussen gaan de route ook stiekem steeds omhoog.
Ik merk al dat het streven om te finishen binnen de drie wel lastig gaat worden. Door soms de route te zoeken, de bospaden, foto's nemen, de heuvels vergt dit een geheel andere tactiek dan een uitgezette wedstrijd over de weg. 

Bij de 16km beloon ik mezelf op een paar slokken cola. Een goed moment om even een foto te maken van mijn nieuwe aanwinst.

En daar is weer een mooi stukje Utrechtse Heuvelrug, een stiltegebied.
Even nog op de foto in vol ornaat. Het jasje is ondertussen uit gedaan en past prima in de rugzak. Zie ook en oranje fluitje wat aan de rugzak zit. Gelukkig niet te hoeven gebruiken. :-) je ziet ook goed de heupzakjes.


Bij de 20km een stuk Mars:


Op de Heuvelrug kan het goed gevaarlijk zijn, een modderplas is afgezet met linten.Na wat stevig klimmen is de top gehaald: Langzaam merk ik dat Rhenen genaderd wordt, meer wandelaars, honden en leven, maar niet voordat er nog wat mooie plaatjes langskomen:

De gehele route navigeer ik feilloos door het bos, met soms een kleine omweg, of een parallel pad. Het is genieten. Maar als ik aankom in Rhenen gaat er toch iets mis. Opeens loop ik in de winkelstraat, wie bedenkt dat??? Ik kijk naar mijn horloge die stevig protesteert dat ik hier loop. Ha, ik moet terug, maar ik snap niet waar ik heen moet, zo goed als kwaad als het gaat vind ik een mooie dijk met schapen. Dat zal het wel zijn, maar nee, nog steeds niet. En dan snap ik het, verderop, langs het water zie ik een mooi pad. Daar zou ik heen moeten, maar heb geen idee hoe ik daar kom. Nou ja, door dat heen en weer gehuppel in Rhenen heb ik mijn kilometers toch wel gemaakt.


En dan is daar het station van Rhenen, na bijna 33km. Foto wordt gemaakt: 14:29:14.

Beetje verwonderd ben ik wel. De Garmin geeft aan dat ik 3:20:21 onderweg ben geweest, en volgens de stationsklokken 3:22:32. Blijkbaar ben ik ergens door een tijdzone gegaan. Maar voor dit moment wel een 5e plek in het klassement. (edit: klokkijken blijft niet mijn sterkste kant...)

Dit was een mooie oefening voor de marathon bij de 12e Univé Dieverzand boscross in Diever.

Al met al: het concept van een open klassement is wel erg leuk. Doordat de route op mijn Garmin stond ging het redelijk feilloos om de route te vinden. Je loopt in een stuk waar je nog niet eerder hebt gelopen, en al zal je er lopen, dan zal je sommige stukjes niet snel doen. Nu het klassement gesloten is, is het geen reden om deze toch niet te gaan doen. De gegevens blijven staan op hun site staan: http://www.mudsweattrails.nl/UHT Doordat andere reeds voorgingen heb je ook nog een beetje het wedstrijdelement er in zitten. Ook al is het rondkijken, genieten het belangrijkst, het stimuleert wel tot een beetje doorlopen. :-)

Ook het lopen met de Inov-8 Drinkrugzak Race Pro beviel prima. Ik kon er genoeg spullen in kwijt, Hij zat stabiel, geen seconde heb ik last gehad van klotsend water. Door de heupzakjes snel toegang tot mijn mobiel en camera. Ik ben er gelukkig mee en kan hem iedereen aanraden. De rugzak is aangeschaft via http://www.sport-balance.nl.

Garmin data:

9 opmerkingen:

 1. Mooi beschreven. En zo herkenbaar door al die mooie foto's.
  Groetjes, Mettje

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Prachtige reportage Thierry, leuk verhaal en mooie foto`s.Respekt voor je prestatie!Tot Diever!
  Herman Geritz

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuk verslag en mooie foto's Thierry. Veel succes straks in Diever.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. De route is inderdaad schitterend. Ik heb hier ook al met een paar anderen gelopen en er een stukje over geschreven, inclusief filmpje http://hardlopendeboer.blogspot.com/2011/10/duoloopfiets-en-uht.html
  Het afgezette stuk komt bekend voor ;-)
  Leuk verslag en foto's.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb weer genoten van je verslag, knap gedaan hoor en de zondag is nog spannender geweest las ik, geweldig.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mooi verslag van een schitterende trail. Mooie foto's.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Leuk verslag van een heel mooi tochtje. Deze staat op mijn verlanglijstje zeker na lezen van dit verslag.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik zou bijna zin krijgen om hem ook te doen, ware het niet dat ik niet echt het richtingsgevoel van een postduif heb ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Mooi verslag, dit zijn de dingen waardoor ik zin krijg om ook met trailen te beginnen... dank hiervoor!

  BeantwoordenVerwijderen