counter on tumblr
IWannaRun78: Berenloop

maandag 7 november 2011

Berenloop


Marathon 28

Zondag 7 november 2011 is een drukke Berenloop-dag. Vandaag wordt mijn 28ste marathon gelopen. Maar daarvoor moeten nog wat andere zaken gebeuren.

Neefje Sam start om 9:45 bij de jeugdloop. We moedigen hem luid aan, en hij heeft levert een prima prestatie met een 5e plaats. Daarna nog even 1.5 uur luieren in ons huisje, en weer op naar West-Terschelling. De halve marathon start om 12:00 uur, de hele start om 12:35, dus ik heb mooi de tijd om enkele bekenden aan te moedigen bij de start. Ik stel me bij de haven, op een tactische plaats, op. Ik heb een mooi uitzicht over de grote vloed aan mensen. Al snel komt Harry langs, en daarna nog heel veel andere die ik niet ken. En daar vliegt Maaike voorbij. En dan lang wachten op mijn zwager, die moet ergens hier ook lopen. Ik begin een beetje zenuwachtig te worden. Er komt geen eind aan de stoet mensen, en de tijd dringt. Maar daar is ie, samen met zijn neven. Dat ziet er goed uit, en de komende 16km moet ie het vol kunnen houden. ;-)

Brandaris

En dan snel naar het startgebied, de start is onder de Brandaris. Ik zie de meeste al in het startvak staan. gelukkig heb ik een wedstrijdnummer en kan ik straks vooraan naar binnen schuiven. Snel me omkleden, spullen afgeven. Ik vermoed dat ik Gerard niet ga ontmoeten in deze tijdsdruk, startvak in, en even concentratie, daar zie ik nog even snel Herman. En daar is de start dan, een harde misthoorn klinkt door West-Terschelling, wat een mooi en toepasselijk startschot voor deze marathon.

Ik neem me voor om mijn energie te besparen, en niet te veel te praten. Maar al snel komt Jody naast me lopen. Jody ken ik oa van het pacen in Leeuwarden. We babbelen lekker over onze belevenissen van het afgelopen half jaar. Sabrina staat bij de vier kilometer aan te moedigen. Jody zegt tot ziens en zoekt een boom op.

Vier kilometer (rechts achter mij loopt Jody) 
Daarna kom ik alweer snel samen te lopen met de webmaster van Bedum, we praten even. Even verder op gaan we goed de wind in. Ik loop in een groepje, en vind het allemaal prima, ik zoek lekker de luwte op, en blijf hangen achterin. Zolang niemand chagrijnig wordt, is dat een prima plek. :)


Bij de drankpost breekt de groep op, en ik kom oa samen te lopen met Irene. Zij wilt 3:30 lopen, dat is mooi, we liggen goed, ruim, op schema. We lopen wat kilometer samen, en dan krijgt ze het op de heupen en vliegt er vandoor. Stoer, ik blijf mijn eigen tempo lopen. Ondertussen zitten we ergens in Oosterend, het mooie gedeelte gaat beginnen, we gaan de Boschplaat op, en dan langzaam richting strand.

En inderdaad, wat een mooie plaatjes zijn het waar we langs komen. Het is onwerkelijk, en prachtig om naar te kijken, het is er zo stil. En nog steeds op een ruim schema van de 3:30. Ik passeer de 21.1 rond 1:43. Verrek, als ik zo doorga, zou het heeel misschien een PR worden, of iig een hele scherpe tijd.

Maar dan heeft de uitvinder van Terschelling een grapje ingebouwd, het lijkt of we alleen nog maar stijgen, stijgen en harde wind tegen hebben. Rondetijden houdt ik nog vol met 5:01. En daar loopt opeens Irene, ik probeer haar te motiveren, en ik zie dat ze weer aanzet.

Boschplaat

Ondertussen spreek ik nog wat met andere lopers, en dan kom ik alleen te lopen, we zitten op het parcours van de halve marathon. Ik heb dorst, en geen zin meer. Heb ik toch te enthousiast met iedereen lopen praten? Maar het duurt nog ruim vier kilometer voor de drankpost komt. Ik verlies secondes, en dan ook nog een grote duin op, dat kost tijd. En daar ligt het strand, oneindig groot. Het is hard, maar met een paar mulle stukken. De rondetijd zakken terug naar 5:30. Vloekend zie ik dat de 2 minuten voorsprong zijn omgevormd naar 1 minuut achterstand. Ik ploeter op het strand. Maar ook hier is het uitzicht geweldig, grote zandvlakte, allemaal bikkels voor me, ver weg de zee, dit zijn toch de momenten waar je van moet genieten. En dan komt er nog een moment waar ik van geniet, ik ga lopers inhalen. Steeds weer eentje, en weer eentje. En verrek, dat was een klein stukje strand, ik mag weer omhoog.
Einde strand

Ook hier weer veel publiek wat ons enthousiast aanmoedigt, dat geeft even vleugels, verzorging, en de Longway op. Die verrekte Longway die ik zo goed ken van al die keren dat ik hier ook de halve marathon liep. Maar het voelt goed, ik kan mijn tempo tegen de 12 km/u aanhouden, om zodoende mijn achterstand niet te vergroten. Ik heb het gevoel dat ik over de Longway vlieg. En ik haal weer een loper in, en weer...

Daar is de bewoonde wereld, ook weer veel publiek. En daar staat opeens Sabrina samen met haar zus mij aan te moedigen. Dat had ik even nodig. ik weet dat even verder op Jan Kooistra staat, een mooi punt om op te focussen. En ja hoor, hij noemt mijn naam en moedigt aan, publiek schreeuwt me de laatste kilometer door.
Nog 1km, Kooistra moedigt iedereen aan

Ik haal weer iemand in, langs de snackbar, allemaal mensen die me toeschreeuwen dat ik nog lach, en dus nog harder kan. En op de hoek staat mijn zwager met mijn neefje Sam, Sam sluit aan, en samen gaan we naar de finish. De rode loper op, helemaal voor ons alleen. Een paar honderd meter rijen dik en juichend publiek. Dit geeft echt vleugels. Harm Noor roept om dat we eraan komen, we verschijnen op een levensgroot scherm boven de finish, met een verdienstelijke tijd van:

3:32:37


Wat een prachtige marathon is dit. Het is zeker een zware marathon door de Boschplaat en door het strand, de plaatjes die je te zien krijgt zijn supermooi. Op veel plekken staat er publiek wat enthousiast is, straten zijn versierd. De verzorging is helemaal top, in de vorm van water, sportdrank en cola en nog eten, ook (warme) sponsen worden uitgedeeld door mensen die er zin in hebben. Langs het parcours regelmatig muziek. In combinatie met een weekendje Terschelling kan het niet stuk.

Ik ben tevreden met mijn tijd, stiekem baal ik dat ik veel secondes heb laten liggen op het strand (als je ze vind, dan mag je ze opsturen). Wil ik binnenkort weer voor een PR gaan op de marathon? Het kriebelt behoorlijk, maar ik weet dat ik dan hard moet trainen en al die leuke marathons moet laten liggen, en dat ik dan een vlakke marathon moet kiezen. En daar kunnen dit soort marathons nooit tegen op (volgens mij). Geef mij dus maar een mooie pittige (natuur)marathon of een simpele marathon, dan een vlakke dure marathon.

Volgend jaar zijn wij er weer!

Foto's van de Berenloop 2011:
https://picasaweb.google.com/100925199159931099472/15eBerenloop6November2011?authkey=Gv1sRgCOLpldX82f6TBg#

https://picasaweb.google.com/117250615144426889659/TerschellingMarathonBerenloop2011#

http://www.jurjenveerman.dphoto.com/

http://www.noordstock.nl/beeldbank+berenloop

Video

 (voornamelijk de snelle)
http://svfriesland.nl/laatste-nieuws/685-filmpje-berenloop-2011

http://www.youtube.com/watch?v=qHTbe5a51po&feature=share

6 opmerkingen:

 1. Hey,
  Wat een leuk verslag. Als ik dit lees heb ik best wel een beetje spijt dat ik er niet bij ben geweest. Het is een toch een feest om op Terschelling te lopen.

  groetje
  mettje

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooi verhaal! Prima tijd. Ik vond het strand prima maar had minder kms in de benen natuurlijk! Ik liep in augustus een groot deel van het marathon stuk op oost. Het is zo mooi daar. Volgend jaar weer!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een mooie tijd en ook nog eens een 10e plaats. Van harte. Het is zeker een mooie maar ook zware marathon. Het stukje strand (klim, strand en wederom klim) kostte mij een minuut of 3. Ik heb nog naar je uitgekeken. Misschien Spijkenisse? We gaan dan weg in een groep voor 3.45.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Gefeliciteerd met je 28ste marathon en de snelle tijd, super gedaan. En een geweldig verhaal om te lezen, kan niet genoeg krijgen van de Berenloop. En de rode loper met al die enthousiaste mensen is echt super.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. mooi verslag en weer een super tijd!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mooi verslag van een prachtige marathon. Door de focus heb ik je gemist onderweg.
  Ondanks de verloren seconden toch een mooie eindtijd. En die seconden...die vind je volgend jaar wel terug en kun je die er gewoon aftrekken ;-)

  BeantwoordenVerwijderen