counter on tumblr
IWannaRun78: Dam tot damloop

maandag 19 september 2011

Dam tot damloop
Het is 2004, mijn eerste hardloopwedstrijd. Zenuwachtig sta ik in het vak tussen allemaal andere hardlopers. Ga ik als laatste de finish halen? Het wordt één groot feest, finish in 1:18. Vanaf toen was ik gegrepen door het hardloopvirus, en is de Dam tot damloop een jaarlijks feestje geworden.


Dit jaar mag ik voor het eerst plaats nemen in het wedstrijd vak. Ik vraag me af of het uit maakt qua publiek, 11 uur starten...is iedereen dan al wel wakker? Om het goed te kunne vergelijken besluit ik om de editie van 2011 twee keer te lopen.

Start om 11:00 uur, check de donkere wolken!
In het startvak ontmoet ik Rene nog even. En dan is het 10:59, de dames vertrekken. Om 11:05 vertrekken wij. Het is nog droog , maar boven Zaandam hangt een grote zwarte wolk. Bij het verlaten van de de IJ-tunnel komen de eerste spetters. Langzaamaan verandert de spetterregen in echte regen. Grote waterplassen op de weg.

Ondanks het vroege tijdstip en de regen staat er erg veel publiek ons enthousiast aan te moedigen, wat geeft dat je vleugels. Ik passeer de 8km op 33 minuten. Ik schrik ervan, en besef dat dat een PR moet gaan worden als ik dat volhoudt.

Bij de 10km staan mijn ouders traditie getrouw aan te moedigen, altijd een mooi eikpunt om naar toe te werken. En dan begint het echte vechten, soppende schoenen, waterplassen, maar ik ga nog steeds hard. Vergeleken met mijn medestanders lijkt het of ik stil sta. Ik word ingehaald van alle kanten, wat een verschil met andere jaren, wanneer ik zelf moet slalommen om iedereen heen.

Daar is het bekende en gezellige Zaandam. Ik geniet van alle mensen die er staan, de muziek, de medelopers, wat een feest. En de finish komt in zicht!

1:07:43


Wat een tijd, een PR! Mijn vorige PR stamt uit 2006, met een 1:09.


Netto tussentijden (verschil)
2,5 kilometer 10:36
5 kilometer 20:48 (20:48)
7,5 kilometer 31:21
10 kilometer 42:10 (21:22)
12,5 kilometer 52:42
15 kilometer 1:03:15 (21:05)

Video: hier....


Soppend naar de sporthal, andere kleren aan, en weer de bus in, op naar de start.

Tijdens de busreis komt de hemel naar beneden, veel regen en hagel, onweer, bliksem. Ik denk aan al die helden op het parcours, en stiekem ben ik zenuwachtig wat mij te wachten staat. Het gerucht gaat dat het om 14 uur droog wordt.

In het Centraal station
Koud zoek ik me toevlucht in het Centraal Station, de tijd dooien. En verrek, 14 uur is het mooi weer. Spullen droppen bij de kledingwagen, daar kom ik Jan en Sico tegen. We gaan met zijn 3en op voor de 1:20.

Start is om 14:40, meteen is duidelijk dat het wedstrijd gevoel in deze groep aanzienlijk lager ligt. Ook het slalommen gaat al snel beginnen.
Jan die heeft er zin in, en ik laat hem gaan bij de 5km. Publiek is nog steeds overmatig enthousiast, de DJ's en de muziek speelt nog steeds mooi. Wat een happening. Ook de verzorging doet nog steeds goed werk.

Een oer-hollandse DJ
Bij de 11km raak ik in de knoop met een medeloper, die aangeeft dat als ik nog een keertje te dicht bij kom ik echt op mijn bek ga. Lekker sportief. Ondertussen ben ik Sico kwijt, en ik besluit om mijn 1:20 te volbrengen.

Ik loop heerlijk in het zonnetje, te kijken naar al die mensen die het ook gewaagd hebben om vandaag hier te verschijnen, en hoe iedereen zijn best doet.

Zaandam is aanzienlijk drukker dan vanochtend, nu staat het echt rijen dik.

Tweede finish vandaag op 1:20:31.
Jan heeft 1:18, en Sico heeft 1:22 gelopen. Tevreden kunnen we naar de patatkraam gaan.


Dam tot damloop is echt een feest met een geweldig publiek, veel muziek, goede verzorging en goed geregelde logistiek. De conclusie vandaag is: het maakt niet uit hoe laat je start, het is een feest. Wil je niet hoeven slalommen, dan is 11 uur de beste tijd. Maar niet iedere wedstrijd hoeft er hard gelopen te worden, en is genieten veel leuker.
6 opmerkingen:

 1. haha baas, is 1x niet genoeg, maar vertel is meer over die jongen van noord afrikaanse afkomst...?

  XX richard

  BeantwoordenVerwijderen
 2. voor mij onvoorstelbaar. twee keer de dam tot dam lopen op dezelfde dag.
  mijn complimenten!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Patser! haha heel knap. Gefeliciteerd met PR!!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Oh ja en wie is Sandra??

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Thierry, twee keer op een dag heb ik nog niet gedaan. Tijdens de 25e editie heb ik wel zaterdagavond en zondag gelopen. Gefeliciteerd met je PR.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Als ik de tijd loop van Sico heb dan ben ik echt tevraden;)

  BeantwoordenVerwijderen