counter on tumblr
IWannaRun78: Univé Dieverzand boscross

zaterdag 10 december 2011

Univé Dieverzand boscross

Marathon 30.

Een cross, en dan nog wel een marathon, is dat iets wat je moet willen? Diever is altijd leuk en mooi lopen en SV Friesland helpt met organiseren, dus iig de moeite waard om af te reizen naar Diever voor de Dieverzand boscross.

Start boscross
Paar jaar geleden was ik hier ook, ik was uitgestapt bij de twintig ipv de geplande dertig. Dit jaar dus revanche! Al hoe wel....de maand november was de droogste sinds tijden, de maand december heeft in die paar dagen alles al gecompenseerd. Bij ons in het bos van Beetserzwaag waren de eenden aan zwemmen op de wandelpaden. Dat beloofd dus niet veel goeds....

Het weer is daarentegen perfect, 4/5 graden, windstil, waterig zonnetje. Voor de start is leuk om weer vele lopers te zien. Oa Cees, welke ook pacer was bij Leeuwarden, Marco, en even snel Mart, en natuurlijk is Edward ook weer van de partij.

Om 11 uur starten we. We lopen in colonne het bos in. De sfeer is prima, en iedereen danst om de eerste plassen heen, ik ben blij mij mijn trailschoentjes. Al snel ontluikt de schoonheid van het bos zich. Herman Geritz komt naast me lopen, gezelllig, we hebben vaak het zelfde tempo, en nu ook weer, dus komende kilometers vliegen voorbij.

Een paar keer lopen we bijna verkeerd, maar dat ligt meer aan ons. De pijlen staan prima aangegeven, en loodst ons door mooie stukjes natuur. Na de vijf kilometer begint het al aanzienlijk rustiger te worden.
Eerste ronde leggen we af in 55 minuten. Er is 3x verzorging onderweg, en dan ook goede verzorging, alles is aanwezig, inclusief cola en warm water. Ik moet spontaan denken aan de verhalen van Jan Kooistra in het clubblad van SV Friesland, waarin hij beschrijft dat ie voor dag en dauw opstaat op veel water te koken voor tijdens de wedstrijd.

De natheid op het parcours valt mee, het is wel zwaar, twee grotere klimmetjes, en paar kleinere heuveltjes. Vooral naar de grond kijken of je niet opeens in een geul stapt, of blijft haken achter een boomstronk. De meeste paadjes zijn smal, maar prima te doen. De eerste helft heeft nog wel wat moderplassen, laatste deel aanzienlijk minder.Tweede ronde wordt afgelegd in met een totale tussentijd van 1:55. We krijgen gezelschap van Gerry en iemand uit Hellevoetssluis. Hij geeft aan dat we net te hard lopen, maar dat ie liever bij ons blijft. Het is gezellig en we wisselen wedstrijdervaringen uit. Meneer uit Hellevoetsluis die heeft er zin in, en neemt de leiding bij de 25km. Tempo lijkt omhoog te gaan, ik hang achteraan de groep, dit ga ik niet volhouden.Ik zie dat Herman zijn tempo laat vallen, mooi, dan kunnen we de rest mijn zijn 2-en doen. Maar Herman geeft aan dat ie last van zijn spieren heeft door de ondergrond. Ik hobbel door in de veronderstelling dat ie straks weer naast me komt lopen. Maar na een aantal kilometer, lijkt het erop dat ie niet meer langs zij komt.

Ondertussen begint de looptechniek wat te wensen over te laten. Mijn enkels hebben steeds meer te verduren, ik zak er soms bijna doorheen, ook de zachte modder is redelijk killing. Zal ik stoppen bij de 32? Ik loop helemaal alleen, en is best zwaar. Maar nee, ik ga door, ik heb niet voor niets mij opgegeven voor de marathon! En het bos is zo mooi, dat is geen straf om daar weer te mogen lopen.

Al van ver hoor ik Jan Kooistra mij omroepen. Er wordt terloops reclame gemaakt voor de Oliebollenloop in Gorredijk. En dan is er geen weg meer terug, ik sla de hoek om, de volgende ronde.

De laatste ronde gaat eenzaam door de bossen. Maar was is het stil, en mooi, even vergeet ik toch wel dat ik moe ben.40km bordje, eindelijk!
Ik word ingehaald door een vrouw die ik herken, ja, dat is Jannet die mij daar even met gemak inhaalt. Daarna is het zoeken naar het 40km bordje....waar staat ding? Ik heb al ruim 40km op mijn GPS staan. Na 40,8km staat ie er eindelijk. Dat beloofd wat wat de gehele afstand gaat worden.

Ik bikkel nog wat door, haal nog een loper in. Ik zie dat finishen binnen de 4 uur er niet in zit. En daar, eindelijk dan, zie ik de finish boog!

4:06:48 (20ste van de 44 finishers)

Waarschijnlijk wilde ze in Diever de misgelopen kilometer tijdens de midzomeravondmarathon teruggegeven, parcours was 43.17km volgens mijn horloge. Het maakt niet uit, het was zwaar, maar het panorama was prachtig.

Bij de finish weer allemaal bekenden, er wordt voor sportdrank, bouillon, sinaasappelen gezorgd. Dat is toch altijd prima geregeld. Ik krijg een lift van Jeroen naar het dorpshuis, omkleden, en mijn 30ste marathon kan niemand mij meer afpakken!


Foto's Univé Dieverzand boscross:
http://hardlopenmettoli.blogspot.com/ (alle foto's waarop ik sta zijn van Toli)
https://picasaweb.google.com/117910675281719419812/DieverBoscross10122011#


Met een lach over de finish! (foto via Jannet)


Parcoursimpressie
9 opmerkingen:

 1. Mooi verslagje. Die van mij is ook klaar. Ik heb het bordje-idee van jou gepikt:-)

  groetje Mettje

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooi verslag weer van een zware marathon. Aan de foto's is al te zien dat het een pittig maar mooi parcours was. Gefeliciteerd met je 0e. Op naar nummer 31.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooi verslag Thierry.Wat een goed gevoel heb je na afloop als je het volbracht hebt en deze zeker!Ik heb nog geen tijd gehad om mijn verslagje te schrijven maar dat komt nog wel.Tot de volgende marathon!
  Groeten Herman Geritz

  BeantwoordenVerwijderen
 4. En hier is je finishfoto: https://picasaweb.google.com/117910675281719419812/DieverBoscross10122011#5684551305381196818

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Gefeliciteerd, mooie tijd voor dat zware parcours. Leuk verslag. Ik ken het alleen van de marathon in maart. Ook heel mooi en een stuk lichter.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Als dit werkelijk de laatste van 2011 is ;-) sluit je het marathonjaar op mooie wijze af.
  Gezien je beschrijving van het parcours, ook een mooi resultaat met de gedachte dat ie ook nog langer was.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Goed geschreven, duidelijk een zware marathon, maar zo mooi geschreven dat ik er bijna bij zou willen zijn de volgende keer. Nou ja, bijna...

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat een leuk verslag om te lezen en een mooie tijd met zo'n ondergrond.

  BeantwoordenVerwijderen