counter on tumblr
IWannaRun78: Elfstedentocht

maandag 13 juni 2011

Elfstedentocht


Als import Fries moet je natuurlijk een beetje inburgeren. Het beste kan je dat doen door mee te doen met aan de tocht der tochten, de elfstedentocht! Al vier keer deed ik deze op de fiets, dit jaar dan de vijfde keer. Ooit was het doel om de tocht 5x te volbrengen.

Het weer voorspelt al de hele week niet veel goeds voor de tweede pinkstermaandag. Gelukkig zijn het voorspellingen en zullen er vast naast zitten. Helaas blijkt dit keer dat ze het wel goed konden voorspellen.


Foto van de start, kerkklok
geeft aan 4:50
Dit jaar heb ik de zo fel begeerde kaart voor groep 1. Ik mag als eerste starten, 5:00 uur in Bolsward. Om 3:00 gaat de wekker, pannenkoeken worden gebakken en koffie wordt er gezet. Om 4:45 sluit ik achter aan in vak voor groep 1. Het is fris en miezert, allemaal gespannen koppies om me heen. We krijgen nog wat regels te horen, en dan mogen we vertrekken. We beginnen wandelend, tot de eerste stempelpost, en dan gaan we ook echt fietsen.

De miezerregen houdt al weer snel op en we gaan naar Harlingen. Ik heb last van hoofdpijn, maar heb niks bij, ik kom een rode kruispost tegen, en die redders hadden paracetamol, ik kan er weer tegen aan! We rijden met de wind in de rug naar Dokkum. En daar begint de echte tocht, we draaien tegen de wind in. De wind die ik daarna nog 150km tegen zal hebben. Langzaam gaat het regenen, we naderen Leeuwarden, ik wordt echt nat. Ik ga ermee kappen, de regen komt echt goed uit de lucht, en dit is zo echt niet leuk. Bochtje om, en de brug gaat net open. Ach we zijn toch al nat.
Stempelpost Dokkum

Op naar Bolsward, ik probeer in groepjes te fietsen, maar omdat ik zo vroeg ben gestart zijn er weinig groepjes waaruit ik kan kiezen. Bij Bartlehiem  krijgen we  een appel. Ik kom te fietsen samen met een andere man, we doen kopwerk om de beurt, Bolsward is in zicht! We krijgen daar groentensoep, en een stempel. ik ben weer droog, en besluit toch maar om door te gaan, nog maar 100km, eitje!

Op naar Sneek. Je ziet dat het publiek er zin in gaat krijgen, overal wordt van alles opgebouwd. Dat is leuker als je later start, dan is publiek er massaler en gezelliger, maar ondanks dat hebben we niet te klagen. Veel mensen moedigen ons enthousiast aan.

En dan breekt de hel echt los. Wind tegen en niemand voor me, er is 1 iemand, en die blijft achter me plakken en doet zijn best te doen alsof ie gek is, en blijft achter me plakken. Er komt opeens een grote groep aan, ik duik er achter en we gaan op naar Balk, in dit deel van Friesland hebben ze besloten om bomen te platen, dat houdt de wind lichtelijk tegen.

Op het IJselmeer veel surfers en andere watersportliefhebbers, je ziet goed dat het hard waait, de golven gaan hoog. Ik mag ook van de wind meegenieten, ik heb hem nog steeds tegen, en ben alleen op de dijk. Andere keren vormt zich hier een sliert van wielrennens, waaraan je kan hangen, nu de eenzame fietser. Op naar Stavoren waar een beker Karnemelk op me zal wachten.

In Stavoren blijken ze dit jaar van gedachten te zijn gewisseld, en zijn ze overgestapt op de sportdrank Aqarius, ook goed.En dan komt het moment waar ik zo naar gehoopt had, de wind zit in de rug, wat een verademing. Daar ga ik! Op de dijk richting Hindeloopen tik ik 40 km/u aan, ik haal zowaar wat fietsers in. Bij Hindeloopen krijgen we rolletje pepermunt en moeten wat capriolen uithalen om het dorp uit te komen, maar het echte aftellen in begonnen!

Workum nadert snel. Ik heb een deja vu van andere jaren, waar ik echt geen zin meer heb, dit jaar heb niet, met de wind in de rug is het feest. Workum is druk met publiek, gezellig, laatste stempel is binnen. Leg het elfstedenkruisje maar vast klaar, ik kom eraan!

Foto van de finishlocatie, het is
nog rustig

En het begint te regenen, en niet zo'n klein beetje ook. Ik rijd in een groep, we vliegen over de weg. En na 230km fietsen is daar dan de feesttent! Ik heb het weer gehaald en mijn doel van 5x ook, zal ik volgend jaar lekker thuis blijven of toch weer stoer zijn?

Het was voor mij de meest saaie en zware tocht van de afgelopen vijf jaar. Geen mede-fietsers, minder publiek nog, veel wind en te nat. Het blijft toch wel een monstertocht, en iedereen die het haalt is cool.

Deze tocht werd niet gehaald zonder: het Rode kruis, Snickers, 1.5 liter coa-cola, sportdrank, AH krentenbollen, en de vele enthousiaste vrijwilligers!


In de file, ze moeten nog
 100km fietsen
Bij het wegrijden naar P1, kom ik langs een heleboel fietsers die langzaam lopen. Wat is daar aan de hand, en opeens besef ik me, dat ze de tweede lus nog moeten doen en nu moeten wandelen om naar de stempelpost te moet komen. En dan ben ik wel erg blij met mijn vroege startkaart.

Tip en aanrader:
Voor een ieder die een ander deel, zuidoost Friesland wil ontdekken, en nog geen genoeg heeft gehad. Zaterdag 18 juni wordt de Turfroute georganiseerd, start is in Gorredijk.

60 km 09:00 12:00
100 km 08:00 09:00
150 km 08:00 09:00
Startlocatie: Sportcentrum Kortezwaag Mientewei 4  

Foto's:
Er zijn veel foto's genomen onderweg:


Het bewijs van 230km bikkelen


Extra bezemwagen op ‘zware, barre tocht'


BOLSWARD - Het stichtingsbestuur van de fietselfstedentocht heeft maandagmiddag vanwege het slechte weer een extra bezemwagen ingezet.
Die pikt vermoeide renners op als ze tijdens de 240 kilometer lange toertocht te uitgeput zijn om verder te fietsen. Volgens voorzitter Stephan Rekker is het door de constante regenval een zware, barre tocht.
Fietsenmakers langs de weg hadden het nog nooit zo druk.
Veel deelnemers kwamen de spreekwoordelijke man met de hamer tegen langs de miezerige IJsselmeerdijk. Ter hoogte van Laaksum moest een deelnemer die onwel was geworden worden gereanimeerd.
Eerder op de dag passeerden de gebroeders Arjan en Marco Bos uit Bolsward als eersten rond twee uur de finishlijn in Bolsward. Aan de tocht begonnen 13.059 fietsers.
De uiterste finishtijd is maandagavond klokslag twaalf uur.

1 opmerking:

  1. Ontzettend knap Broer! Ontzettend goed en Stoer dat je dit hebt gedaan wij zijn #trots op jouW!

    Gr. RIchie

    BeantwoordenVerwijderen