counter on tumblr
IWannaRun78: Damloop 2013

maandag 23 september 2013

Damloop 2013

Samen met mijn broertje ga ik de Dam tot damloop dit jaar doen. Streven is onder de 1:30. Dat moet lukken. Samen gaan we op weg naar het startvak. Het is al gezellig druk, nog even babbelen met Froukje en Donald, en dan aanschuiven bij de grote massa. De startklok geeft een tijd aan van 3:15. Of te wel: de eerste lopers zijn ruim 3 uur geleden gestart. En daar was ik één van. Dit wordt dus de tweede keer dat ik vandaag ga starten.

Twee jaar geleden deed ik al een keer hetzelfde, toen miezerde het 's ochtends en was er minder publiek ten opzichte de loop in de middag. Hoe zal het dit jaar zijn?

In de ochtend is het windstil, goede temperatuur. Ik sta in het wedstrijdvak vlak achter de grote jongens. Concentratie is hoog als we starten. Ik ga weg voor een tijd van 1:18, meer kan ik niet vragen van mijn lichaam, niet getraind op snelheid. We duiken de IJ-tunnel, een mooi moment, trommels en een horde lopers voor me, mooi!

Snelheid gaat goed, beter dan ik verwacht had. Parcours ligt er goed bij, veel bandjes en DJ's, publiek, bewolkt met soms zon, windstil. Tot en met Amsterdam gaat het goed. Dan wordt het toch wel bikkelen. Maar ik houd vol, snelheid blijf stabiel, en Zaandam komt in het vizier. Nog twee kilometer, dus nog 9 minuten doortrekken, en de de eerste keer vandaag zit er op. Met een mooie sprint op mijn wedstrijdschoentjes trek ik er een 1:12 uit.

Ik krijg meteen mijn kledingzak in mijn handen gedrukt, en sta in no-time weer op het station om weer naar Amsterdam Centraal te gaan, en daar af te spreken met mijn broertje.

Hij laat me mooi een half uur wachten en komt twintig minuten voor de start zich melden. Spullen in de kledingwagen en op naar startvak. Het is zijn eerste wedstrijd ooit, een maximum van 12 km/u wilt hij gaat lopen, dus 1:18 tot een verval van 1:30. Dat moet lukken!


De ij tunnel is goed warm, zweet gutst alle kanten op. We lopen iets langzamer dan het schema van 5:00 m/km.  Langzaamaan lopen we bijna een minuut achter op schema. Ik roep het, en hij begint meteen aan te zetten, We lopen een aantal kilometer op 4:45/4:50. Jemig, dat ga ik niet volhouden na vanochtend. Bij de 8.5km roep ik dat ie maar moet gaan, en ik zie hem langzaam verdwijnen in de menigte.

Bij de 10 km nog aanmoediging van mijn ouders en zusje, en dan naar de finish. Ik weet de weg! Dit keer veel slalommen om veel langzamere of wandelende lopers heen. Publiek is net als vanochtend enthousiast, dit keer wel meer publiek. Gemiddelde houd ik vast op 12 km/u, op 1:20 kom ik de finish over. Broertje finishte een dikke minuut voor me.

We moeten ver lopen voor onze kledingtas, en onze door een grote mensen menigte heen wurmen. Dat is toch wel even anders dan vanochtend. Ik vis redelijk snel mijn tas eruit door mijn mooie blauwe lintje wat ik er aan had vastgemaakt.

Is er een groot verschil tussen wedstrijdvak en eerste vak recreanten? Qua gezelligheid was het dit keer net zo leuk. Parcours is aanzienlijk drukker als je later start, maar dat heeft natuurlijk ook weer zijn charme om mensen te kunnen inhalen ipv alleen maar ingehaald te worden. :)

Al met al: was weer twee keer een mooi feestje.

7 opmerkingen: