counter on tumblr
IWannaRun78: Marathon Lange Jan-Dom

maandag 18 maart 2013

Marathon Lange Jan-Dom

Marathon 32

Als je in de winkel komt, struikel je over de paaseitjes. De paashazen grijnzen je tegemoet. Alles wijst er op..Pasen komt steeds dichterbij. Dit jaar wordt tweede paasdag gevierd op Texel, een loopje van 60km. En daar moeten dus echt kilometers voor gemaakt worden.

's ochtends bij de Lange Jan
Dit weekend zou de finale test moeten gaan worden. Ga ik zelf een rondje rennen door Friesland? Of ergens georganiseerd? Voordeel van organisatie is dat je lekker hobbelt zonder na denken en nog verzorging onderweg. Ik wordt gewezen op een trainingsmarathon van Amersfoort, dit bij gebrek aan een marathon in Utrecht 2013. Dit klinkt goed!

De marathon start bij de Lange Jan in centrum Amersfoort, de route gaat naar hartje Utrecht, de Dom, en dan weer terug naar Amersfoort. Een klein aantal lopers kunnen meedoen, maximaal 50.

Zo gezegd zo gedaan. Om 8:40 meld ik mij bij de Lange Jan. Het woord Texel valt regelmatig om mij heen. Totaal aantal lopers zal ongeveer rond de 25 liggen. We starten om 9 uur, in een groep lopen we Amersfoort uit.

De benen voelen zwaar, nu al? Na bestudering waar we lopen, blijken we een stevige heuvel op te lopen door een slaperig Amersfoort. De groep blijft bij elkaar tot de 10 km. Tempo ligt mooi tussen de 10.5 en 11 km/u.

Bij 10km punt staat de verzorging klaar. Prima geregeld, eten, water, sportdrank en cola. Ik loop door met Ronald Brouwer. We wisselen ervaringen uit, voor we het weten komt Utrecht in zicht. De Dom kunnen we zien liggen.

Het parcours is niet onaardig om te lopen. Wat bosrijk, en wat forten, en mooie huizen.

Daar is Utrecht, opeens lopen we midden in de stad. Een stad die net wakker is. De mensen hebben geen idee van onze missie, we hebben al 21km er op zitten, en we zijn pas op de helft. De kerkklokken luiden, ze lokken ons naar de Dom. De gps route wordt vergeten, en we gaan op het geluid af. We komen aan bij de kerk...euuhh..de Dom is opeens wat kleiner. Dit is de Dom niet, via de gps route wordt de Dom alsnog gevonden en weer staat er prima verzorging klaar. Op naar de tweede helft. Het voelt allemaal nog goed!

Daar verderop, de Dom!
Na 30km komen we er achter dat we eerder in een groepje hebben gelopen, tijdens de 50 van Assen in 2011. Een ander loper sluit aan. En weer staat daar de verzorging. De laatste 12 km gaan in. De verhalen worden minder, maar nog steeds is de sfeer goed.

De laatste twee kilometer worden we getrakteerd op de heuvel die dit keer naar beneden gaat, dat zijn mooie afsluitende rondetijden. We melden ons in het cafĂ© met een eindtijd van 4:05:22, goed voor een gedeelde 4e plek.

Alles voelt goed aan. Ik ga nog 8 km door Amersfoort rennen. Ik krijg mijn loopmaatje niet mee, en ga dus alleen Amersfoort verkennen. Na het centrum verkend te hebben, de stadsmuur, en nog een keer de stadsmuur, op weg naar de auto, daarna nog een extra rondje. En de 8 km zit er op. Vandaag mooi dikke 50km afgelegd. Zonder rare pijntjes.

Texel, ik kom er aan!

Dit was een leuke en kleinschalige marathon die zeker voor herhaling vatbaar is. Dank aan de organisatie!

7 opmerkingen:

 1. Thierry,
  heel veel succes op Texel. Ik loop de DFW Marathon ter voorbereiding op Limburgs Zwaarste. Heb nog even, maar het wordt al spannend.

  Bob

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat is weer eens iets anders dan een drukke stadsmarathon. Alvast heel veel succes op Texel!!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heel veel sterkte op Texel. En na deze voorbereiding lukt het je vast ook al zijn wij er niet bij om je aan te moedigen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooie tijd voor een 'trainingsmarathon'. Leuk dat je op mijn geboorteplekje weer mocht keren. Ben vlak onder de Dom geboren. Nu lekker uitrusten en Texel wordt een feestje. Duim vast voor minder wind en een zonnetje. Veel succes.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mooie voorbereiding op Texel; veel succes daar, al zal je wel gefinished zijn als je dit leest.
  Jammer dat de Lange Jan-Dommarathon gelijktijdig was met mijn Barcelona-uitstapje, anders had ik er zeker ook meegelopen.
  greetz,
  ruud

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Klinkt als een hele leuke (eentje om te onthouden), even van Amersfoort naar Utrecht lopen en weer terug;-)

  BeantwoordenVerwijderen