counter on tumblr
IWannaRun78: Groet uit Schoorl

maandag 13 februari 2012

Groet uit Schoorl

Groet uit Schoorl is één van de terugkerende jaarlijkse tradities, sinds 2005 sta ik daar ieder jaar aan de start. Eerste paar jaar altijd de halve marathon, en daarna uitgebouwd naar de 30km. Wat is het altijd genieten om daar over het parcours te mogen rennen. Als je de 30km doet, is het helemaal mooi, het wordt rustiger en nog meer en mooie natuur. Is kijken hoe het dit jaar zal gaan.

Door de sneeuw lijkt het erop dat er dit jaar geen 30km zal komen, maar een 28km. Op het laatste moment krijgen we te horen dat de organisatie het voor elkaar heeft gekregen om toch de 30km te kunnen organiseren, weliswaar met een ander stuk parcours, maar hulde aan de organisatie om toch dit voor elkaar te krijgen.

Om 10:30 is er een tweet-up, georganiseerd door RunningRonald, leuk om een groot aantal twitteraars is een keer in het echt te ontmoeten.Op naar de start, het is er, zoals ieder jaar, weer wringen om naar het goede vak te komen. Nog 1 minuut voor de start horen we de omroeper zeggen, en dan valt het geluid uit. En daar gaan we. Het voelt allemaal redelijk goed. Ik voel wel wat spieren die ik niet wist dat ik die had. ik heb deze week in totaal 315km geschaatst, waarvan gisteren 90km. Dus dat voel ik wel, maar energie en fitheid lijken goed te gaan.

We komen terecht bij de 13km, het is een mooie editie. We lopen door een mooi winters landschap, overal sneeuw. De kou valt mee, en de paden zijn redelijk goed sneeuwvrij gemaakt, het is weer puur genieten.

Al hoe wel, genieten? Gaan we alleen omhoog?  Mijn  rondetijden gaan opeens van 4:55 naar 5:30. Zal straks wel goed komen.....


Bij de 17km zie een boom die hoognodig water nodig heeft, ik besluit dat het mijn taak is, om hem te helpen. En achter mij zie ik Martin en Marek langskomen. Ik wil zwaaien, maar bedenk me dat ik wat vast houdt. Hun doel is 2:30. Dat houdt dus in, dat ze voor lopen, of dat ik toch echt tijd aan het verliezen ben.Daar is de afscheiding naar de 21, nog maar 9 km. Zal ik kappen? Nee, ergste geval nog maar een uurtje, we gaan gewoon door! Normaal wordt het wat rustiger nu, maar nu blijf ik in de meute, heel wat mensen die de 30 aandurven te gaan.

Bij de 24km blijkt hoe ze de 30km hebben volgemaakt, een keerpunt. Altijd leuk om te zien wie er nog achter je ligt. Maar vandaag kan ik mooi zien wie er voor me liggen. En dat zijn heel wat mensen. Martin en Marek komen geconcentreerd tegemoet. Bij keerpunt zie ik ik John de Boer achter me.

Mijn horloge vraagt of ik niet in slaap ben gevallen, mijn hartslag is zo laag.


Het gaat sneeuwen, het wordt een mooi decors. John haalt me in, maar ik heb geen puf om aan te klampen. Lijkt wel of ie vliegt, of dat ik stil sta, wat ik ook doe. :-) Ondertussen wordt het rustiger om me heen, ik zit in de staart van de race. Maar ik loop nog! Bij de 25km kies ik voor een gelletje, voornamelijk psychologisch. Het nemen van sportdrank zit er niet in bij Groet uit Schoorl. Ondanks dat ze gesponsord worden door AA, is er geen sportdrank te verkijgen bij de verzorgingsposten. Ik blijf het raar vinden.

En dat was de laatste heuvel, op naar beneden,  ik pruttel helemaal alleen naar de finish, krijg zelfs aanmoedigen van de speaker. Maar ik ben er! En dat in een tijd van 2:47. Laten we maar zeggen dat ik mooi de tijd heb genomen om van de natuur en het parcours te kunnen genieten. :-) Volgende keer maar niet zoveel schaatsen, of weer genoegen nemen met een wat mindere race. Ik denk dat ik wel weet als het volgend jaar net zo gaat: ik sta op de schaats voor zolang het kan, rest van het jaar kunnen we hardlopen.

Na omkleden, smeer ik hem snel, ik loop nog John en Marco tegen het lijf. En daarna op naar de traditionele patat. En weer op huis aan, lekker warm in de auto.

Foto's via Nesrine.8 opmerkingen:

 1. 315km schaatsen in 1 week en als toetje een 30km hardlopen. Ik vind het knap. Geen wonder dat de puf er dan een beetje uit is. Gelukkig heb je genoten en op karakter de 30 volgemaakt. Herstelse.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Schaatsen als hoofddoel van de week moet een keer kunnen. En dat die 30K dan 'harken' wordt, ach wie maalt daarom. Je hebt een lekkere week met een gezellig looptoetje achter de rug. Belangrijkste is, dat je een goed gevoel aan deze week overhoudt.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Vorig jaar viel het schaatsseizoen beter voor Schoorl. Maar ja, natuurijs valt niet te plannen. Als het er is moet je er ook van genieten. Moedig dat je met je schaatsbenen toch de 30 km hebt gelopen. En er liepen toch nog een paar honderd lopers achter je. Nu is het weer lekker loopweer en straks ook weer lekker fietsweer.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Lopen op karakter. En dat kan je!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Leuke blog Thierry. mooi om te lezen die gedachtengang tijdens het lopen :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Helemaal geen slechte tijd en je hebt genoten.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Je bent een kanjer.
  Eerst schaatsen en dan hardlopen en geen ouders om je aan te moedigen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Leuk verslag Thierry. Ook dit jaar was het weer leuk om in Schoorl te lopen en bekenden te ontmoeten.
  Na de vele schaatskilometers heb je evengoed een nette tijd neergezet. Jammer dat je niet meekon de laatste kilometers. Ach de volgende keer kom je mij voorbij alsof ik stilsta.

  BeantwoordenVerwijderen