counter on tumblr
IWannaRun78: Garmin 305 en 310XT

zondag 3 juli 2011

Garmin 305 en 310XT

Klik hier voor meer tips over de garmin forerunner 305 en 310XT

Sinds februari 2007 ben ik de gelukkige eigenaar van de Garmin 305. Sinds die tijd zijn we onafscheidelijk.

-Acurate snelheidsinfo dmv GPS
-De trainingen zijn opeens heel erg inzichtelijk en confronterend.
-Je trainingsrondje van 10km blijkt opeens maar 8.5km te zijn.
-Als je aan het intervallen bent, moet je wel doorgaan tot ie piept zegt, en niet zoals vroeger stiekem 10 seconden eerder stoppen. Alles wordt vastgelegd en kan worden gedeeld met de rest van de wereld. En dan moet je natuurlijk wel goed je best doen! :)
-Ingewikkelde schema's kan je in je Garmin zetten
-Routes kan je opslaan in je Garmin, zodat je duurloop precies dat aantal kilometer wordt zoals je bedacht had
-Tijdens wedstrijden constant informatie of je nog op schema loopt dmv de ingebouwde haas
-Plaatsmarkering, je kan de plek waar je staat markeren, bv de plek waar je je auto heb geparkeerd bij een groot evenement, en dan kan je later weer terug navigeren.
-De route die je hebt gelopen kan je terugzien op je horloge. Erg handig als je in het bos bent en je het idee hebt dat je al drie keer langs die plek bent gekomen, en hoe je ooit weer terug moet komen.
-Na iedere kilometer krijg je een seintje hoe lang je erover hebt gedaan.

De 305 begaf het in februari 2011, ik heb toen besloten de 310XT te kopen. Het was een logisch vervolg op de 305. Mijn motivatie was dat ik eigenlijk de 305 super handig vond tov de varianten met ring, en de 310XT  sneller en nieuwer is. Hoe is het verschil in de praktijk?


Links de garmin 305, rechts de 310XT. Let ook is op hoe de sluiting is.


Design
Als ik de 305 om had in 2007, werd er gevraagd of ik nu ook scheef loop. En dat is waar, de 305 lijkt er groot. Het sattelietontvangst gedeelte gaat vanuit het horloge naar de pols toe, wat een groot gevoel oplevert. Bij de 310XT hebben ze het fraaier gedaan, het schermgedeelte is iets groter, maar loopt niet meer over de pols heen.
Ook het polsbandje is aanzienlijk beter, de bevestiging waarmee je het polsbandje vastzet bestaat uit twee pinnen ipv 1, waardoor ie stabieler en steviger om de pols zit.
De hartslagband is comfortabeler gemaakt. Ik had nooit last van de hartslagband van de 305, maar als je die van de 310 nu ziet, dan snap je niet dat je ooit die van de 305 hebt gedragen.

Boven de hartslagband van de 310XT en onder die van de 305


Satteliet ontvangst
Als ik ging trainen of een wedstrijd had, was de tijd dat de Garmin 305 satteliet ontvangst zocht, soms zenuwslopend. Dat kon zomaar vijf minuten duren, als je pech had. Je leert ermee leven, maar toch. De 310XT is een verademing. Je zet hem aan, je kijkt even naar link en dan naar rechts, en dan heb je satteliet ontvangst.

Trilfunctie
Eerste wat opvalt als je de 310XT aandoet is de trilfunctie. Ik heb een hekel aan alles wat trilt en piept. Dus wilde het ook gelijk uitzetten, maar gaf het nog een kans. En wat is dat een mooie uitvinding. Tijdens lopen of fietsen, helemaal met muziek op, mis je soms de piep dat je een kilometer hebt gelopen. Door de trilfunctie mis je je rondetijden nooit meer.

Virtual partner
In de 305 zat altijd al een virtual partner. Je kon deze op verschillende manier instellen.
-afstand&tijd
-tijd&snelheid
-afstand&snelheid
Als je voor de wedstrijd even snel wil berekenen hoe hard je moet gaan, kan je deze opties gebruiken.
Deze opties zijn verdwenen in de 310, helaas. Ik gebruikte ze regelmatig. Het is nu vervangen door een permanent aanwezige virtual partner. Die kan je instellen en die blijft iedere trainingssessie bij je. Ik kan best begrijpen dat ze deze keuze gemaakt hebben, is aanzienlijk simpeler. maar ja...ik mis het.
Wat wel briljant is, is dat je ook ziet hoeveel tijd je achter of voor loopt op je virtual partner. De 305 kent alleen het aantal meters dat je afwijkt.

Beetje onscherpe foto, linksonder het aantal meter dat je achterloopt, rechtsonder de tijd die je achterloopt. Bovenin zie je de ingestelde snelheid.


Kaartje met je gelopen route
Net als de 305 houdt ook de 310 bij waar je hebt gelopen. Erg handig als je verdwaalt, of dat je niet zeker weet of je op je toch al een keer hier bent geweest. Je vraagt het kaartje op, en je ziet meteen hoe je hebt gelopen. De 305 zet er ook netjes kilometeraanduidingen bij. Super handig, je weet meteen, als je op de terugweg bent, hoe ver je nog moet. Ook met hiken weet je dan hoeveel kilometer je nog moet bikkelen voordat je weer bij de start bent. Helaas toont de 310 deze kilometer punten niet meer. Ook heb ik een aantal keer meegemaakt dat een deel van het parcours niet getekend werd, maar dat was dan wel pas bij grote toertochten op de fiets.

Kwaliteit Garmin
De 305 heeft de afgelopen paar jaar wat kuren gehad. Ik heb 1x een nieuwe gekregen en 1x een nieuwe hartband. Na een jaar werd het piepje voor de rondetijd steeds zachter tot onhoorbaar. En nu was ie opeens stuk. Ik hoop dat de 310 aanzienlijk solider is. Voor dat geld mag je ervan uitgaan dat ie langer meegaat.

Verder:
-In de 310 kan je meer schermpjes opnemen dan in de 305. In totaal, exclusief haas, heb je 4 schermen tov 3 op de 305. Je kan dus meer data kwijt, of kiezen voor grotere gegevensvelden. Bij de 310 kan je ook autoscroll aanzetten, dan gaan de verschillende schermpjes achter elkaar getoond worden.
-De 310 is waterdicht, je zou er dus een duathlon mee kunnen doen. Je hoeft iig niet raar te gaan doen met je horloge als het heel hard regent. Bij de 305 werd ik toch altijd wel wat zenuwachtig als het hard regende.
-Beide horloges kennen een maximum van het aantal rondes wat ze kunnen opslaan, als het vol is, dan moet je ze handmatig leegmaken. Ik had eigenlijk gehoopt dat bij de 310 de oudste rondes vanzelf verwijderd zouden worden.
-De batterijduur is aanzienlijk hoger, 18 uur tot 20 uur tov van de 305 die een batterijduur heeft van maximaal 10 uur. Nu is die 10 uur voor de meeste niet zo'n groot probleem. meer dan 10 uur achter elkaar sporten is niet voor velen weggelegd. Maar je moet wel na een aantal trainingen het horloge op de lader klikken. bij de 310 mag je iets lakser daarmee omspringen.
-De gegevens van de 305 uploadt je via een craddle, met die craddle laadt je het horloge meteen op. Dus gaat het opladen ook redelijk vanzelf. Bij de 310 gaat het uploaden via een draadloze verbinding met een USB stick. Van mij had dat niet gehoeven. Het is trager dan via de craddle, ik heb een usb stick en een ding om mijn horloge op te laden, hoe minder noodzakelijke accessoires hoe  beter, lijkt me. En nu moet ik er echt aan denken om mijn horloge op te laden, wat vroeger meteen gebeurde als ik me trainingen aan het uploaden ben.
-Bij de 310 is tot nu toe 1x een training corrupt geraakt, dat had ik nog nooit gehad met de 305.
-De compensatie als je door een tunnel loopt (ijtunnel met de dam tot damloop bv) is bij de 310XT (firmware 3.90) gewoon slecht, hij vergeet gewoon een 1km te compenseren, de 305 compenseerde het altijd wel goed.

Conclusie
Is het verschil in prijs tussen de 305 en de 310 het waard om de 310 te kopen? Ik ben er nog steeds niet overuit. Ik ben enthousiast over de 310, maar de opties die ik er extra bij heb gekregen, en de punten die ik een nadeel vind wegen bij elkaar hetzelfde. Qua design vind ik hem mooier. Uiteindelijk zal blijken of de kwaliteit het houdt. Als deze ook weer zo snel stuk gaat, dat ga ik voor een goedkope 305 en geloof ik het verder allemaal wel. Als de kwaliteit beter is, dan is de 310 zeker een aanrader.
Koop je de 305, overweeg dan iig deze te kopen bij FuturumShop, je krijgt daar twee jaar garantie, en ze hebben goede service. Het is misschien net wat duurder, maar zeker een overweging waard.








2 opmerkingen:

  1. ik overweeg om een garmin 305 of 310 te nemen ,omdat ik met wedstrijden mij regelmatig opblaas omdat ik te hard van stard ga wil ik graag het virtueel systeem zoals in de 305 maar dit is bij de 305 instelbaar maar zitten deze opties ook in de 310? of zit hier alleen een virtueele haas bij

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Op de 310 zit alleen een virtuele haas, die geeft aan hoeveel tijd je achterloopt tov schema. Op zich is dat prima dekkend. Je hoeft alleen maar aan te geven hoe hard je wilt gaan lopen. Op de 305 kan je ook instellen hoe ver vs tijd, snelheid en afstand. Dat maakt het wat ingewikkelder, maar het voelt wel alsof je meer kan doen.

      Verwijderen