counter on tumblr
IWannaRun78: 14e Olde Wierdenloop Opende

zaterdag 2 juli 2011

14e Olde Wierdenloop Opende


Na vorige week de marathon gelopen te hebben, begon het gisteravond toch wel weer te kriebelen. Ik had wel weer zin om een halve marathon weg te tikken. Ik moet een keuze maken tussen de Olde Wierdenloop in Opende of de (h)Alve Marathon Sneek Workum.

Start- en finishlocatie
Die laatste is wel erg origineel, je loopt van Sneek naar Workum en gaat met de trein terug. Toch kies ik ervoor kom deze niet te gaan doen. hij is 10 euro duurder dan Opende, en zo'n ritje met de trein kost toch altijd meer tijd. En Opende wordt mede georganiseerd door SV Friesland, dus het wordt Opende.

Bij het wegrijden uit Gorredijk zie ik grote donker wolken hangen, dat beloofd niet veel goeds. Om 10 uur kom ik aan. Meteen valt op dat er een geregistreerd gaat worden met een Chip. Ik heb me championchip niet bij me, maar dat blijkt ook achteraf niet nodig. Ik zie Jan Kooistra de hardlooptent klaarzetten, drinken en de sinaasappelen staan al klaar, mooi!Het startpunt links, en het resultaat rechts
De accommodatie waar we ontvangen worden ziet er netjes uit. Grote sporthal, met lange stukken tapijt op de vloer. Voor zes euro mag ik vandaag meedoen, en ik mag meteen kiezen uit een horloge, t-shirt en een heuptasje (geloof ik). Wat een luxe en keuze. Het wordt het t-shirt, dankbaar als ik ben trek ik die meteen aan. In de kleedkamer zitten we met vier man verbaast te kijken hoe dat werkt met de chip die we hebben gekregen. Je moet eerst een stuk er af halen, dan door je veters heen halen en dichtplakken. Een soort origami voor hardlopers op een zaterdagochtend.T-shirt en startnummer
Langzaam begint het drukker te worden in de sporthal, ik besluit om op een stoeltje te gaan zitten en lekker de boel te observeren. En het blijkt dat voor de meeste de chip te installeren ook de grootste uitdaging te zijn voor de dag.

Ik ga maar wat inlopen, en zie Mariska Kramer ook warmlopen. Ze gaat vandaag voor het parcoursrecord. Ondertussen hoor in de speaker omroepen dat we niet om 11 uur starten, maar om 11:15. Er zijn nog veel mensen die zich willen inschrijven. Om 11:15 worden we naar de startstreep gestuurd. Ik ben vandaag in een Within Temptation bui, en zet me IPod op de playlist met alleen maar nummers van hun, wat het parcours ook zal zijn, het zal iig wel lekkere muziek worden.

Inschrijving
Ik zit ergens halverwege de grote groep, ik kom wat te praten met iemand die zegt dat er in november een leuke avond marathon wordt georganiseerd, vollemaanloop. Dat klinkt leuk, en dat opeens het startschot, oh ja, we zouden vandaag nog een halve marathon rennen.

We lopen in een grote groep weg, bij de 3.5km splitsen de wegen tussen de 10km en de halve marathon. En meteen is daar de eerste verzorging. En dan begint de schoonheid van het noorden zich te ontplooien, veel bomen en heide. Dit is waarachtig mooi. Een enthousiaste buurtbewoner roept dat ik 33ste lig. Dat is prima, ik heb maar 1 doel, en dat is tegelijk met Mariska Kramer te finishen. Overigens is dat bijna gelukt, er zat maar 20 minuten tussen.

Opeens zie ik iemand voor me, die ik voor de start ook al zag. hij heeft een t-shirt aan van de Stockholm marathon. Even vragen of die marathon leuk is. En het blijkt dat ie zeker leuk is, en dat ook Kopenhagen een erg leuke marathon heeft. We babbelen nog wat verder, en komen op een smaller paadje te lopen. Met bomen en weilanden om ons heen, mooie natuur.Voor ons een aantal andere hardlopers, we blijven even een groepje vormen. Maar dan voelt het wel weer goed voor me, ik wil eigenlijk net ff iets harder, ik haal ze in, en vervolg me weg alleen.

We komen in een soort van natuurgebied met bos. Het ligt best dicht bij me werk, dus ik ga daar zeker een een keer hardlopen. Maar nu houden we de brede asfaltweg aan. De eindstand is al redelijk bepaald, ik heb net iemand ingehaald, en ver voor me lopen nog een man en een vrouw. Achter me lopen ver weg nog wat lopers.

Er komt een kruising aan, blijkbaar komen we hier straks weer en moeten we naar rechts. Ik vraag nog aan de verkeersregelaar of ik niet stiekem meteen naar rechts mag, is immers korter. Maar nee, ik moet toch echt naar links. We maken een lusje, en komen weer uit op het kruispunt. Ondertussen haal ik de beste man in die voor me loopt, de betreffende vrouw ruikt de stal en loopt ver voor me uit.

Nog twee kilometer, en we duiken tegen de wind in. Ik heb mezelf beloofd dat ik me niet ga opblazen. Maar toch.....het zijn nog maar twee kilometer. Ik zet stevig aan. Na een kilometer voel ik ook wel dat ik net teveel geef. Nog maar 4:30, en dan ben ik het ook weer vergeten.

De speaker, Jan Kooistra, staat op een taktische plek, in de bocht, 300 meter vanaf de finishlijn. Mooie plek om op te focussen, hij roept iedereen zijn naam om en motiveert om nog even die laatste meters aan te zetten.

1:38:36


Bouillon en sportdrank vinden gretig aftrek. Op naar de warme douche, en die was ook warm en lekker.


Wat een pareltje van een wedstrijd, wat is het noorden van Nederland toch mooi. De loop was goed georganiseerd, mooie en professionele route bepijling, heeeel veel verkeersregelaars en ook veel drankposten (ik ben de tel kwijtgeraakt). Goede kleedaccomodatie met warme douche, helaas niet tot geen publiek, komt natuurlijk omdat we voornamelijk door de natuur lopen, dat maakt dan ook veel goed, en we hebben het droog gehouden!

1 opmerking: