counter on tumblr
IWannaRun78: Loop Leeuwarden 2013

maandag 3 juni 2013

Loop Leeuwarden 2013Dit jaar mocht ik weer pacen bij Loop Leeuwarden.

We spreken af bij fitnessclub. Snel druppelen alle pacers binnen, vele bekende gezichten van eerdere jaren of andere loopjes. We krijgen mooie hesjes met onze tijd erop, een ballon en we zijn er klaar voor! Gezamenlijk gaan we naar de start toe. Tussendoor nog even een foto maken.
Ruim op tijd melden we ons bij de start, het zonnetje schijnt. Dit is lekker, na vele koude weekenden, een mooi zonnetje.

Dan het startvak in, er verzamelen zich al meteen een mooi aantal mensen om ons heen. Wendelien komt even gedag zeggen, dan is het aftellen en gaan we!

Eerste paar kilometers is het moeilijk tempo maken, parcours is redelijk smal, en veel lopers. We kunnen het natuurlijk niet maken om overal knoeterhard langs te gaan, er is nog een grote groep achter ons die ons probeert bij te houden. Uiteindelijk is de achterstand 20 seconden na 4 kilometer, dat is prima te verkopen.

De groep die ons volgt is redelijk groot. Kees, de medepacer, gaat even een boom zoeken. Hij moet nog goed zijn best doen om weer voor aan te komen.

Er wordt heel wat gebabbeld in de groep. Als we langs de Bonkevaart lopen, wordt het steeds stiller. Maar tempo ligt nog steeds goed. Publiek staat netjes langs de kant, en aantal zijn ook lekker enthousiast. Temperatuur neemt langzaam toe, maar door de wind is het prima te doen.

De verzorging staat er, maar sommige kramen zijn tekort, waar door het wat lastig is water te krijgen, en sommige kramen hebben al bijna tekort, de laatste kraam heeft pas sportdrank. Jammer, er zijn veel lopers die eerder behoefte hebben aan wat energie.

De laatste 4 kilometer gaan in, de groep is behapbaar geworden. Enkele zijn vooruit gegaan bij de drankposten, andere zijn we verloren. Ik laat mij zakken en probeer de groep bij elkaar te houden. Kees loopt mooi voorop, hij laat zich meeslepen door zijn medelopers, en we maken ons tijdsverschil weer goed. Mij lukt het om de een groepje te vormen en die bij elkaar te houden.

De laatste kilometer, ik geef aan dat er nu aantal zouden kunnen gaan versnellen om ruim onder de 1:50 te gaan, daar gaan ze, mooi gezicht!

Nog 400 meter, gaan we sprinten? Er wordt vrolijk gelachen en geknikt, oké dan, daar gaan we, in een mooie sprint op 1:49:44 als eindtijd. Mooie bedankjes en blije gezichten, hier doen we het voor.

Even opfrissen, andere kleren aan, en ons klaarmaken voor de 10km. De meeste pacers doen ook hier aan mee, dus weer samen naar de start, en ons, dit keer zonder ballon, in het startvak wurmen. Wat is het druk, het past niet in de startvakken.

De eerste 5km hobbel ik in de groep. Heb geen zin om te stressen en in te halen, als er een gat komt, pak ik die op, en anders gewoon mee in de flow. Dan ontstaat er ruimte, ik kan aanzetten. Het is 2 jaar geleden dat ik voor het laatst op 10km liep op snelheid. Ik zet aan, gaat niet heel hard, maar ben tevreden, met 54:09 over de finish.

1:49 en 0:54 lopen op 1 dag, na een jaar nauwelijks aan snelheid gedaan te hebben, ik ben best trots op mijn lichaam. :)

Dan nog even eten met alle pacers, en daar vliegen allemaal mooie (ultra)loopjes over tafel, de agenda vult op die manier snel.

Er zijn zeker verbeterpunten voor de organisatie, maar het was wel weer leuk pacen, met mooi weer.3 opmerkingen:

 1. Bikkel!,
  twee afstanden op één dag!
  Fijn om te lezen hoe het 'daar' is gegaan.
  Groetjes, mettje

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Goed bezig geweest
  het gaat je allemaal weer makkelijk af

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Pacer zijn is dankbaar werk. Je maakt er altijd weer een aantal lopers blij mee. En dan ook nog even een 10km lopen. Was wel een topdag dus.

  BeantwoordenVerwijderen